ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Doel van ACT is het vergroten van je psychologische flexibiliteit (flexibeler in het leven staan). Wat levert dat op? Als je psychologisch flexibel bent, kun je gedachten, gevoelens en omstandigheden van allerlei kanten bekijken. Je krijgt een bredere en meer realistische kijk op jezelf en wat er om je heen gebeurt. Daardoor kun je beslissingen nemen of conclusies trekken die veel beter aansluiten bij de feitelijke situatie.

Vaak bekijk je jezelf en het leven maar van één kant, met één camera. Daarmee leggen we ons enorme beperkingen op. Zo komen we nogal eens vast te zitten in de negatieve discussies die in ons hoofd omgaan. Bij ACT leer je om buiten je hoofd te treden en jezelf en de wereld vanuit een andere invalshoek te bekijken. Je holt niet meer in gedachten of in gedrag achter elke gedachte aan die langskomt. Je leert stilstaan bij wat zich nu eenmaal voordoet in een mensenleven/op je werk en hoe je hier een andere houding in kan aannemen die beter helpt om obstakels mee te nemen in de richting van wat het leven, inclusief werk, de moeite waard maakt. Je neemt de obstakels dus mee, in plaats van dat je ze vermijdt of je er door laat weerhouden.


Bij ACT leer je anders met jezelf omgaan. Het is daarnaast een training in zelfreflectie, in ‘aanwezig’ zijn (dus met het hoofd bij het moment) en bewustwording van de kracht en macht van taal. ACT is leren omgaan met angst. Tevens impliceert ACT onderzoek naar de eigen waarden en hoe deze tot leidraad te maken bij toekomstig handelen.

ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie, eind 20ste eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. Tal van onderzoek heeft aangetoond dat het bewezen effectief is. Daarvoor heeft het in 2010 ook erkenning gekregen voor onder meer arbeidsgerelateerde problemen, stress/burn-out, angst en levensfaseproblematiek.

Individueel traject of groepstraining


ACT is als individueel traject te volgen en kan elk gewenst moment van start gaan. Ik bied het aan in face-to-face vorm, als telefonisch traject, een combinatie van beide of (al dan niet 'blended') als e-traject.

Daarnaast verzorg ik eens per jaar een ACT-groepstraining. Laat het me weten als je hiervoor interesse hebt.